• Záložka do knihy spája školy 2021/2022
          • Záložka do knihy spája školy 2021/2022

          • „Daj dieťaťu do rúk knihu a dáš mu vzdelanie. Čítaj spolu s ním a dáš mu celý svet.“

            Naša škola sa opäť zapojila do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy. Tento ročník, ktorý organizuje Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave, sa niesol v téme: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básni. Koordinátorkou tohto projektu bola Mgr. Ľudmila Struňáková.

            Na hodinách slovenského jazyka a literatúry, výtvarnej výchovy nastal v priebehu septembra a októbra čulý pracovný ruch. Mnohí žiaci robili záložky s láskou, s radosťou, s cieľom niekoho obdarovať. Pri realizácii projektu zažili naši žiaci veľa zábavy, dobrodružstva. Objavovali krásu a múdrosť kníh, tiež radosť z priateľstva. 

            Záložky, spomienkové predmety, darčeky, list a pohľadnica od našich žiakov  putovali v balíčku do našej partnerskej školy, ktorou je tohto roku  ZŠ a MŠ  Pramínek z BRNA. Veríme, že všetky záložky si nájdu  v Brne svojich majiteľov, ktorí budú ich opatrovať s takou láskou, ako ich tvorili naši žiaci.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Každoročne si štvrtý októbrový pondelok pripomíname Medzinárodný deň školských knižníc. Prvý raz ho vyhlásila v roku 1999 Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva.

            Kniha nám ponúka omnoho viac, ako si dokážeme predstaviť. Pri čítaní knihy sa mnohokrát dozvieme niečo nové, čo sme doteraz nevedeli. Rôznymi zábavnými formami práce s knihou podporili dobrý a trvalý vzťah ku knihe a školskej knižnici aj žiaci našej ZŠ.

            Oslavy školskej knižnice sa u nás začali o niečo skôr, kedy žiaci začali vyrábať záložky do kníh. Výrobou záložiek sme sa zapojili do projektu Záložka do knihy spája školy. 

            Naším cieľom bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu prostredníctvom spoznávania nového.

             

            „Svet je nádherná kniha, ale nemá cenu pre toho, kto v nej nevie čítať!“

          • Svetový deň jablka

          • 21. október je vyhlásený za Svetový deň jablka, aby ľudia nezabudli, že jablko by malo byť pre svoje výnimočné vlastnosti  dôležitou súčasťou ich jedálnička.

            Tento deň sme si pripomenuli aj v našej škole rôznymi „jabĺčkovými“ aktivitami, v ktorých nechýbalo ochutnávanie jabĺčok z domácej úrody, spoznávanie jeho špecifických vlastností, skladanie jabĺčkových puzzle, hranie pexesa, riešenie jabĺčkových úloh a samozrejme maľovanie, vyfarbovanie a tvorenie pestrofarebných jabĺk a jabloní...  

          • Plody jesene

          • Jeseň - obdobie plné farieb a dozrievajúcich plodov.

            Aj v tomto školskom roku nám v interiéri základnej školy pribudla krásne naaranžovaná výstavka plodov jesene, v ktorej môžu žiaci spoznávať a pozorovať rôznorodosť jesennej úrody na poliach a v záhradách. Výstavku pripravila Mgr. Janka Jenčková spoločne s Mgr. Katarínou Kalmanovou a prevádzkovými zamestnancami – p. Vierou Lukáčovou, p. Annou Jakubkovou a p. Pavlom Kalmanom, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

          • Rómske umelecké tvorivé dielne VII

          • Aj v školskom roku 2021/2022 Informačný a vzdelávací inštitút v spolupráci s našou Základnou školou vo Vechci pokračoval v realizácii tvorivých dielní a realizoval 21. septembra 2021 pre štvrtákov dve tvorivé dielne. Deti využívali svoju fantáziu pri maľovaní na sklo a dekorovaní terakotových kvetináčov.

            Tvorivé dielne sú zamerané na vzdelávanie rómskych detí, ich cieľom je rozvíjať tradičné zručnosti typické pre Slovensko a Zemplín, tiež osvojiť si moderné techniky na rozvoj kreativity u rómskych detí. Hlavným cieľom projektu je rozvíjať manuálne a umelecké zručnosti u Rómov, vychovávať ich umením a viesť k umeniu, zmysluplne využívať voľný čas v záujme predchádzania a eliminovania pôsobenia negatívnych vplyvov na rómske deti a mládež.

            Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

        • Európsky týždeň športu - "Športuje celá škola"
          • Európsky týždeň športu - "Športuje celá škola"

          • Každoročne od 23.9. do 30.9. sa krajiny Európy zapájajú do aktivít Európskeho týždňa športu, ktorý je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity.Tento rok sa vzhľadom na celosvetovú pandémiu kladie vyšší dôraz na to, aby sa pohyb stal súčasťou bežného života ľudí. Šport vnáša do života systematickosť, pevnú vôľu, kondíciu, cieľavedomosť i emócie. Vďaka nemu sa posilňuje aj imunita“.

            Aj naša škola sa 23. septembra 2021 už štvrtý rok zapojila do tejto iniciatívy s akciou „Cvičí celá škola“, v  ktorej žiaci spolu s učiteľmi realizovali počas vyučovania rôzne pohybové hry, aktivity a športové súťaže.

          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Vo štvrtok 2. septembra 2021 pani riaditeľka PaedDr. Ivana Kečkemétyová otvorila slávnostným  príhovorom nový školský rok 2021/2022. K žiakom, ich rodičom a celému pedagogickému kolektívu sa prihovoril taktiež aj pán Ladislav Tóth, starosta obce Vechec.

            Po dvojmesačnom oddychu sa opäť začína čas učenia, školských povinností a aktivít. Prajeme všetkým žiakom a učiteľom hlavne veľa zdravia, síl, optimizmu a úspechov počas celého školského roka.

          • Informácie k otvoreniu školského roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            vo štvrtok 2. septembra 2021 o 8:00 hod. bude v areáli našej Základnej školy slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022. 

            Prosíme Vás, aby ste rešpektovali hygienicko-epidemiologické opatrenia a vstupovali do areálu Základnej školy s dodržaním rozostupov  s prekrytím horných dýchacích ciest (rúškom, šatkou, respirátorom...). 

             

            INFORMÁCIE K VYUČOVANIU

            Ministerstvo školstva za účelom udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach zostavilo manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR v školskom roku 2021/2022, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky škôl a školských zariadení, vrátane špecifík dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní počas pandémie ochorenia COVID-19, ktorý si môžete prečítať tu.

            Základné podmienky vstupu do budovy školy:

            • Každý žiak pred prvým vstupom do budovy školy predloží Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa/žiaka. Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič opäť predkladá uvedené tlačivo Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti. Ak rodič takto neurobí, žiakovi nebude umožnené zúčastniť sa vyučovania a  bude umiestnený v izolačnej miestnosti. Škola bude kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí si budú musieť prísť prevziať dieťa.  
            • Žiaci vstupujú do budovy školy s prekrytím horných dýchacích ciest (rúškom, respirátorom...), kde absolvujú "ranný filter" (meranie teploty, dezinfekcia rúk). Rúško alebo respirátor majú žiaci aj učitelia počas celého vyučovania.
            • Pre zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov a zamestnancov školy v zmysle preventívnych opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 je zákonným zástupcom a cudzím osobám zakázaný vstup do budovy školy. Vstup zákonným zástupcom a cudzím osobám do budovy školy je možný iba
              vo výnimočných prípadoch s povolením riaditeľky školy. V prípade potreby komunikovať s vedením školy Vás prosíme, aby ste využívali dištančné spôsoby komunikácie: e-mail:
              vechec.zs@gmail.com , telefón: 057/44 902 33.

            • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.
          • Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021

          • V stredu 30. júna 2021 sme slávnostne ukončili školský rok 2020/2021. Kvôli hygienicko - epidemiologickým opatreniam sa ukončenie realizovalo v iba triedach.

            Tento školský rok bol pre pandémiu mimoriadny a veľmi náročný pre každého z nás - no zvládli sme to! Počas letných prázdnin prajeme všetkým veľa oddychu a pekných radostných zážitkov, ktoré Vám pomôžu načerpať dostatok síl do nového školského roka 2021/2022.

        • Súťaž o čerstvé ovocie a zeleninu z Kauflandu
          • Súťaž o čerstvé ovocie a zeleninu z Kauflandu

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            s veľkou radosťou Vám oznamujeme, že sme sa stali výhernou školou 3. ročníka projektu Čerstvé hlavičky od spoločnosti Kaufland.

            Srdečne ĎAKUJEME všetkým, ktorí hlasovali za našu školu! Vďaka Vám budú naši žiaci v budúcom školskom roku 2021/2022 dostávať od spoločnosti Kaufland pravidelné porcie zdravej a čerstvej zeleniny alebo ovocia.

             

        • Detské dopravné ihrisko
          • Detské dopravné ihrisko

          • V dňoch 24. – 25. júna 2021 sa žiaci našej školy mali možnosť zaujímavým spôsobom vzdelávať v predmete DOPRAVNÁ VÝCHOVA, ktorý je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. Jeho úlohou je postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke - ako chodcov alebo cyklistov, či budúcich vodičov motorových vozidiel.

            Žiaci si zopakovali rôzne poznatky o pravidlách a bezpečnom správaní sa v cestnej premávke, a tiež si vyskúšali riešenie konkrétnych dopravných situácií priamo na detskom dopravnom ihrisku v areáli našej Základnej školy.

            ĎAKUJEME PaedDr. Mariánovi Kalmanovi za organizáciu a realizáciu aktivity na detskom dopravnom ihrisku.

        • Polícia v našej škole
          • Polícia v našej škole

          • V rámci aktivít k dopravnej výchove prijali v piatok 25. júna 2021 pozvanie do našej školy dopravní policajti z obvodného oddelenia Policajného zboru vo Vranove nad Topľou. Žiakom priblížili prácu a výbavu dopravných policajtov a poučili ich, ako sa majú bezpečne správať na cestách a v rizikových situáciách. Nadšenie detí znásobilo predvedenie policajného vozidla, sirény, svetelných signálov aj to, že si mohli do policajného vozidla sadnúť či previesť sa v ňom. 

            ĎAKUJEME dopravným policajtom z obvodného oddelenia Policajného zboru vo Vranove nad Topľou za skvelú akciu.

        • Rómske umelecké tvorivé dielne
          • Rómske umelecké tvorivé dielne

          • Dňa 8.6.2021 boli v našej Základnej škole v rámci projektu Rómske umelecké tvorivé dielne zrealizované dve tvorivé dielne pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka. Pod vedením skúsených lektoriek z Informačného a vzdelávacieho inštitútu sa rómski žiaci neformálne vzdelávali, tvorili, rozvíjali manuálnu zručnosť. Dielne boli zamerané na zhotovenie magnetiek,  ozdôb z krepového papiera a farebného papiera, dekorovanie fliaš. 
            Hlavným cieľom projektu je rozvíjať manuálne a umelecké zručnosti u Rómov, vychovávať ich umením a viesť k umeniu, zmysluplne využívať voľný čas v záujme predchádzania a eliminovania pôsobenia negatívnych vplyvov na rómske deti a mládež.

            Realizované s finančnou podporou Fondu na  podporu kultúry národnostných menšín.

             

             

             

          • Deň detí

          • 1. jún - Deň detí - sviatok, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách.

            Aj v našej škole sme na tento deň nezabudli. Triedni učitelia pripravili pre svojich žiakov dopoludnie plné hier, súťaží, športových či iných zábavných aktivít, ktorým sa všetky deti tešili. Samozrejme nechýbal malý sladký darček, a taktiež sladké prekvapenie od pána starostu.

          • Medzinárodný deň mlieka

          • 17. mája si každoročne ľudia na celom svete pripomínajú význam a  prínos mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí oslavou „Svetového dňa mlieka“.

            Aj v našej škole sme si v piatok 14. mája 2021 pripomenuli tento deň.  Žiaci sa so svojimi vyučujúcimi venovali rôznym aktivitám, v ktorých sa dozvedeli informácie o mlieku, vychutnávali si mliečne výrobky, vypracovávali pracovné listy, maľovali, vystrihovali, lepili kravičky, kozičky, ovečky... , tvorili plagáty o mlieku... a dokonca skúsili podojiť kravičku :)

        • Súťaž o čerstvé ovocie a zeleninu z Kauflandu
          • Súťaž o čerstvé ovocie a zeleninu z Kauflandu

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy.

            Kaufland tento rok organizuje 3. ročník projektu Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.

            Stačí, ak na stránke cerstvehlavicky.sk nájdete našu školu a zahlasujete za ňu!

            Každý hlas sa počíta a aj naša škola sa môže stať jednou zo 70 škôl, ktoré budú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2021/2022.

            Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre Vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.

             

            Ďakujeme 

          • Hodina hlasného čítania

          • Po uvoľnení protiepidemiologických opatrení sa naši žiaci vrátili k prezenčnej forme vzdelávania a možnosti opäť naplno rozvíjať svoju funkčnú gramotnosť a kompetencie. 

            V piatok 7. mája 2021 sa všetci žiaci so svojimi vyučujúcimi zapojili do celoškolskej aktivity Hodina hlasného čítania. Jej cieľom bolo podporiť rozvíjanie čitateľskej gramotnosti, ktorá sa považuje za základnú kompetenciu človeka. Hlasné čítanie je jednou z techník čítania, ktorou sa  precvičuje výslovnosť slov, sila hlasu, intonácia i tempo reči. Čítanie pozitívne ovplyvňuje aj rečovú komunikáciu a stáva sa vzorom pre rečový prejav. Pozrite si foto a video, ako sa naším žiakom pri tejto aktivite darilo.

          • Vianočné dopoludnie

          • Tohtoročná pandemická situácia nám nedovolila uskutočniť vianočnú akadémiu, ktorú sme v škole mávali každoročne v posledný vyučovací deň pred vianočnými prázdninami, preto si každá trieda vytvorila počas tohto „vianočného dopoludnia“ vlastný program. Pri počúvaní vianočných piesní a sledovaní obľúbených vianočných filmov a rozprávok, vytvárali deti vianočné pozdravy, darčeky, dekorácie či písali Ježiškovi list... 

          • Záložky zo ZŠ Chlumčany

          • Začiatkom októbra sa naša škola zapojila do 11. ročníka česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá - Záložka do knihy spája školy: Radosť z čítania ukrytá vo veršoch básní alebo v próze.  15. decembra nám prišli záložky od žiakov z partnerskej školy - ZŠ Chlumčany, okres Plzeň. Ďakujeme pani učiteľkám a žiakom za veľmi pekné záložky, darčeky a srdečný pozdrav.